Prop

Hvad betyder at der er prop i vin?

Korkpropper

Korkproppens oprindelse

Korkproppen har en fascinerende historie, der går helt tilbage til 600-tallet, hvor de første versioner blev anvendt af de gamle grækere. Dengang brugte man amforaer – store lerkrukker – til opbevaring og transport af væsker som vin og olie. For at forsegle disse beholdere og beskytte indholdet mod luft og bakterier, begyndte man at anvende kork, barken fra korkegen.

Kork viste sig hurtigt at være ideel: Det er elastisk, vandafvisende og kan forme sig tæt til åbningen i krukken – egenskaber, som gør den perfekt som prop.

Hvad laves korkpropper af?

Korkpropper fremstilles stadig af barken fra korkegen (Quercus suber), et træ der hovedsageligt vokser omkring Middelhavet – især i Spanien og Portugal, som i dag er verdens førende producenter af korkprodukter.

Men der er et klimamæssigt dilemma: Korkegen er en truet træart, og den langsomme vækst og overhøstning har ført til mangel på kork. Det har skabt behov for nye typer propper som glaspropper, plastikpropper og metalkapsler.

Især til unge vine som rosévine og hvidvine, kan alternativer til kork faktisk være en fordel. Her kan plast- eller glaspropper nemlig hjælpe med at bevare vinens friskhed og stringens, da de ofte tillader mindre ilt at trænge ind.

Prop i vin – når proppen er problemet

“Prop” er ikke kun en fysisk genstand – det er også navnet på en vinfejl, der desværre stadig forekommer i flasker med naturlige korkpropper. Når en vin har “prop”, betyder det, at den er blevet inficeret med stoffet TCA (trikloranisol).

Det typiske tegn på prop i vin er en duft af våd papkasse, mug eller våd hund. I værste tilfælde slår det både duft og smag ihjel – i mildere tilfælde kan vinen virke lidt flad eller dæmpet.

TCA stammer oftest fra korkens bark, men det kan også, i sjældne tilfælde, komme fra bakterier i luften omkring vinen. Uheldigvis udvikler propfejl sig nogle gange først efter åbning, hvor vinen kan virke fin til at starte med, men forringes markant efter lidt tid i glasset.

Hvad gør jeg, hvis jeg opdager prop i vinen?

Hvis du opdager, at en vin har prop, bør du lade være med at drikke den – både fordi den smager dårligt og fordi den i visse tilfælde kan give mavebesvær og hovedpine.

Gem flasken, og tag den med tilbage til den butik, hvor du købte den – helst så hurtigt som muligt. De fleste vinhandlere og supermarkeder bytter vinen uden problemer eller giver pengene retur.

Husk, at det ikke er butikkens skyld, og det er faktisk vigtigt, at du gør dem opmærksom på problemet. Det kan nemlig være, at flere flasker fra samme sending har samme fejl – og det skal de kunne reagere på overfor producenten.

Prop er altså meget mere end blot en praktisk lukkeanordning – det er et stykke kulturhistorie, et symbol på tradition og, i sjældne tilfælde, en fejlkilde. Uanset om du er vinkender eller bare nysgerrig, er det værd at kende både fordelene og faldgruberne ved proppen i din flaske.